پیشنهاد تعرفه‌ای ترامپ چه تاثیری بر تجارت اروپا خواهد داشت؟

پیشنهاد تعرفه‌ای ترامپ چه تاثیری بر تجارت اروپا خواهد داشت؟
پیشنهاد ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالا‌های اروپایی، می‌تواند زنجیره صادرات اروپا را مختل کرده و به تنش‌های تجاری دامن بزند.
کد خبر : ۱۶۸۱۲۵

به گزارش خبرنگار بین الملل ایبنا و به نقل از یورونیوز، تعرفه ۱۰ درصدی پیشنهادی ترامپ بر کالا‌های اتحادیه اروپا می‌تواند به بخش‌های صادرات‌محور اروپا مانند صنایع خودروسازی و ماشین‌آلات آسیب بزند و اقتصاد‌هایی همچون آلمان و ایتالیا را تحت تاثیر قرار دهد. واکنش احتمالی اتحادیه اروپا نیز ممکن است تنش‌ها را تشدید کرده و اختلالات بیشتری در روابط تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا به وجود آورد.

تعرفه ۱۰ درصدی بر تمام کالا‌های اتحادیه اروپا که به ایالات متحده صادر می‌شوند، از پیشنهادات کلیدی ترامپ در کمپین انتخاباتی ۲۰۲۴ او است و می‌تواند به شدت صنایع صادرات‌محور اروپا را تحت تأثیر قرار دهد و بزرگ‌ترین رابطه تجاری فرا اقیانوسی آن را مختل کند.

در حالی که صادرکنندگان اروپایی خود را برای موانع احتمالی آماده می‌کنند، داده‌های کمیسیون اروپا بر آسیب‌پذیری‌های اقتصادی تأکید دارد و نشان می‌دهد کشور‌هایی مانند آلمان، ایتالیا و ایرلند بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.

صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا چقدر اهمیت دارد؟

اگرچه در سال ۲۰۲۰، چین از آمریکا به عنوان بزرگترین شریک کالایی اتحادیه اروپا پیشی گرفت، اما زمانی که خدمات و سرمایه‌گذاری نیز محاسبه می‌شوند، آمریکا همچنان بزرگترین شریک تجاری کلی اروپا است.

طبق داده‌های کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳، معادل ۵۰۲.۳ میلیارد یورو کالا به آمریکا صادر کرده که یک‌پنجم کل صادرات غیر اروپایی را تشکیل می‌دهد.

علاوه بر این، اتحادیه اروپا یک صادرکننده خالص کالا به آمریکا است و در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۵۸ میلیارد یورو مازاد تجاری کالا داشته است.

بازار آمریکا برای اقتصاد‌های بزرگ اروپایی مانند آلمان، ایتالیا و ایرلند بسیار حیاتی است.

آلمان به تنهایی در سال ۲۰۲۳ معادل ۱۵۷.۷ میلیارد یورو به آمریکا صادر کرده است. ایتالیا و ایرلند نیز به ترتیب ۶۷.۳ میلیارد و ۵۱.۶ میلیارد یورو صادرات داشته‌اند.

کدام بخش‌های اروپا بیشتر در معرض خطر هستند؟

صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا عمدتاً شامل ماشین‌آلات و وسایل نقلیه (۲۰۷.۶ میلیارد یورو)، مواد شیمیایی (۱۳۷.۴ میلیارد یورو) و سایر کالا‌های تولیدی (۱۰۳.۷ میلیارد یورو) است که در مجموع حدود ۹۰ درصد از صادرات فرا اقیانوسی اتحادیه را تشکیل می‌دهند.

طبق کمیسیون اروپا، این بخش‌ها در سال ۲۰۲۳، مازاد تجاری قابل توجهی ایجاد کرده‌اند؛ با ۱۰۲ میلیارد یورو در ماشین‌آلات و وسایل نقلیه و ۵۸ میلیارد یورو در مواد شیمیایی.

در دسته‌بندی کالا‌های صادراتی، محصولات دارویی و بهداشتی در سال ۲۰۲۳ با ۵۵.۶ میلیارد یورو در صدر قرار دارند، و پس از آن وسایل نقلیه موتوری با ۴۰.۷ میلیارد یورو و دارو‌ها (مختص درمان بیماری‌ها) با ۳۶.۱ میلیارد یورو قرار دارند.

آلمان و ایتالیا به عنوان تولیدکنندگان برجسته ماشین‌آلات و وسایل نقلیه در اروپا، با ریسک خاصی مواجه‌اند.

در صورت اعمال تعرفه ۱۰ درصدی، این صنایع ممکن است به دلیل افزایش هزینه‌های نهایی، رقابت‌پذیری خود را از دست بدهند که می‌تواند باعث کاهش تولید و کاهش شغل‌ها شود.

برای صنایع اروپایی، تهدید تعرفه‌های آمریکا در زمانی پیش می‌آید که اتحادیه اروپا با فشار‌های اقتصادی موجود دست و پنجه نرم می‌کند، زیرا تولیدات صنعتی آن در دو سال گذشته به طور مداوم کاهش یافته است.

تعرفه‌ها چه تاثیری بر تراز تجاری اتحادیه اروپا و آمریکا خواهد داشت؟

پس از تهاجم روسیه به اوکراین و تغییر جهت اتحادیه اروپا از انرژی روسیه، آمریکا به تأمین‌کننده اصلی نفت و گاز طبیعی تبدیل شده و باعث افزایش کسری تجاری انرژی شده است.

این تغییر، کسری کالا‌های انرژی به مبلغ ۷۰ میلیارد یورو در سال ۲۰۲۳ را به وجود آورد، و تعرفه ۱۰ درصدی بر صادرات اتحادیه اروپا احتمالاً این عدم توازن را تشدید کرده، مازاد تجاری کلی با آمریکا را کاهش می‌دهد و بر رشد اقتصادی در اتحادیه تأثیر می‌گذارد.

این اثر ممکن است در صورتی که دلار در نتیجه تعرفه‌ها به طور قابل توجهی در برابر یورو تقویت شود، تشدید شود.

علاوه بر کالاها، تجارت خدمات اتحادیه اروپا با آمریکا نیز در موقعیت آسیب‌پذیری قرار دارد.

طبق داده‌های کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳، کسری ۱۰۴ میلیارد یورویی در بخش خدمات با آمریکا داشته که این فاصله هر سال از ۲۰۲۱ بیشتر شده است.

اگرچه بخش خدمات ممکن است در رژیم تعرفه کمتر از کالا‌ها تحت تاثیر مستقیم قرار گیرد، هرگونه اقدامات تلافی‌جویانه یا تشدید موانع تجاری می‌تواند بخش‌هایی مانند امور مالی، گردشگری و خدمات حرفه‌ای را مختل کند که برای اقتصاد‌های خدمات‌محور اتحادیه اروپا حیاتی هستند.

آیا کشور‌های اروپایی می‌توانند مقابله کنند؟

اگر ترامپ تعرفه پیشنهادی را اجرا کند، کمیسیون اروپا ممکن است طیفی از اقدامات متقابل را برای حفاظت از صادرکنندگان اروپایی در نظر بگیرد.

واکنش‌های ممکن شامل اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر کالا‌های آمریکایی یا متنوع‌سازی شرکای تجاری به منظور کاهش وابستگی به بازار آمریکا است.

با این حال، رهبران اروپایی از اقداماتی که ممکن است وضعیت را بدتر کند و روابط اقتصادی مستحکم بین دو اقتصاد را مختل کند، محتاط هستند.

اقدامات تلافی‌جویانه یا تشدید تعرفه‌ها می‌تواند به کاهش تولید در بخش‌های صادرات‌محور منجر شود و برخی از کشور‌های اروپایی را به سوی مقاوم‌سازی و یافتن روابط تجاری جدید در آسیا یا گسترش تقاضای داخلی در اتحادیه اروپا سوق دهد.

نویسنده: حمیدرضا ذوالقدریها
ارسال‌ نظر
فیلم و پخش زنده
بیشتر